تاریخچه پیدایش و تحول حقوق بین الملل
تاریخچه پیدایش و خاستگاه حقوق بین الملل
اینکه حقوق بین الملل از چه زمانی به وجود آمده بین دانشمندان اتفاق نظر وجود ندارد. در سیر تاریخی تمدن ها به مراتبی قائلندکه از تمدن« اور» آغاز و به بابل –نینوا-تخت جمشید-سارد-فینقیه-مصر-کرت-یونان و روم ختم می شود.و معتقدند که همه ی این تمدن ها در روابط دوستانه یا خصمانه ، مقررات عرفی بین ملل را رعایت می کردند.اما جامعه بین المللی به شکل امروزی مرهون اندیشه دانشمندان سده های اخیر می باشد . حقوق بینالملل که طی تاریخ تحول خود، نامهای متعددی به خود گرفته ریشهی لغوی آن از کلمهی «Jus Gentium» لاتین است که معنای آن حقوق ملل میباشد. رومیان دو نوع حقوق داشتند :
1-حقوق مدنی Jus civil که مخصوص اتباع روم ( رومیان اصیل) بود .
2-حقوق ملل Jus gentium که همه رومیان حتی بیگانگان را هم شامل می شد.
هوگو گروسیوس حقوقدان مشهور هلندی که غربی ها او را پدر حقوق بین الملل می دانند نام این علم را «حقوق جنگ و صلح» نامیده و کتابی به همین نام نیز نگاشته است[1]. اما برای اولین بار در سال 1780 جرمی بنتام، فیلسوف و حقوقدان انگلیسی، اصطلاح حقوق بینالملل را در کتاب خود [2]برای این رشته برگزید و تا کنون نیز این نام باقی مانده است.او اصطلاح حقوق بین الملل را در مقابل حقوق ملی Municipal Law یا National Lawبکار برد.
حقوق بینالدول، حقوق نوع بشر و حقوق سیاسی خارجی، از دیگر نامهای این رشته میباشد.
تاریخ تحول حقوق بین الملل
دوره های تاریخ حقوق بین الملل از لحاظ تاریخی به شش دوره تقسیم می شود که عبارتند از :
- دوره باستان
- مشرق زمین
- یونان
- روم
- قرون وسطی
- پیروزی مسیحیت
- ظهور اسلام
- جنگ های صلیبی
- عصر جدید
- رنسانس
- قیام مردم امریکای شمالی
- انقلاب کبیر فرانسه
- از کنگره وین تا کنفرانس صلح لاهه
- از کنفرانس صلح لاهه تا پایان جنگ جهانی دوم
- از زمان تاسیس سازمان ملل متحد تا کنون
1-دوره باستان : از زمان های قدیم تا سقوط امپراطوری روم غربی به سال 476 .م. ادامه داشت. در دوره باستان سه تمدن شاخص(مشرق زمین،یونان و روم) مطرح است.[3]
مشرق زمین : چهارصد سال پیش از میلاد مسیح ،دورنمایی از تاریخ حقوق بین الملل در این تمدن ها وجود داشت .سه هزار و صد سال پیش از میلاد مسیح در تمدن سومر ، اولین معاهده بین الملی بین فرمانروای شهر «لاگاش»و نماینده مردم «اوما[4]» با موضوع عدم تجاوز مرزی منعقد شد.در هزاره دوم پیش از میلاد مسیح ،معاهداتی با موضوع «صلح،روابط طرفین و نقاط مرزی » در بین هیتیت ها [5]، بابلی ها و آشوری ها وجود داشت.بطوریکه اولین پدیده« استرداد مجرمان » را در مصر می توان دید.در هند باستان در زمان جنگ ، رسم بود که به کشتزارها،خانه ها و کشاورزان تجاوز نشود.در قرن پنجم پیش از میلاد ، «کنفوسیوس»با قوانینی ، اتحاد ایالات چین را تنظیم کرد که با طرح جامعه ملل و قوانین نوین جامعه بین المللی قابل مقایسه است.
یونان : تمدن یونان در هزاره اول پیش از میلاد به صحنه تاریخ وارد شد.اهمیت یونان باستان در تحول حقوق بین الملل از جهت توسعه روابط میان دولت شهرهای « آتن » و «اسپارت» است.معاهداتی که میان دولت شهرهای یونان وجودداشت تا امروز هم می توان آن قواعد را در مقررات حقوق بین الملل دید .قواعدی مانند : شناسایی حق آزادی شخصی ،تاسیس نهاد نمایندگی یا سرپرستی [6]،داوری ،تاسیس اتحادیه های سیاسی ،مصونیت سفراء ، حرمت[7]، تحکیم عهدنامه های صلح با ادای سوگند،احترام به اجساد کشته شدگان در جنگ،شناسایی حق پناهندگان .یونانیان چون خود را برتر از سایر ملل می پنداشتند در عرصه مسائل بین المللی پیشرفت چندانی نداشتند.
روم : رومی ها ، حقوق بین الملل را با دیده مذهبی می نگریستند و سازمان روابط خارجی به نام «فسیال » ایجاد کردند . اعضای این سازمان ،روحانیون بودند .وظیفه اعضای فسیال[8] این بود که مراسم و تشریفات مذهبی مربوط به معاهدات و سایر امور بین المللی از قبیل امور سفارت و استرداد مجرمین را انجام دهند .در این دوره نظریه «جنگ عادلانه » یا «جنگ مشروع» ابداع شد.
[1] - Jus belli ac pacis
[2] - مقدمه ای بر اصول اخلاق و قانونگذاری.
[3] -در دوران باستان ،میان ملت های گوناگون ،مقررات مشترکی وجود نداشت وتساوی حقوق نژادهای مختلف نیز مورد پذیرش قرار نگرفت.
[4] -Uma
[5] -مصری ها Hittite:
[6] -نهاد نمایندگی برابر همان کنسول امروز است.
[7] - حرمت به معنای «احترام به بی طرفی بعضی از مکان ها»بود.
[8] - Fetiales
- ۹۹/۰۱/۳۰